Wikia


Pirelli

Pirelli in 1734

Antonio Luca Pirelli (Arce, Thyssalonië, 12 juli 1697- Nirren Stad, 27 december 1772) was een Thyssalonisch componist.

Pirelli werd geboren als zoon van de rijke koopman Alberto Pirelli. Reeds op jonge leeftijd was hij gepassioneerd door muziek. Op zijn zeventiende ging Antonio studeren aan het conservatorium van Arce. Zes jaar later studeerde hij af en werd componist. Ook speelde hij klavecimbel en viool.

Aan het hof van Heinrich IV

In 1729 werd Pirelli aangenomen als hofcomponist van de Nirriaanse groothertog Heinrich IV. Hier schreef hij opera's. Deze werden opgevoerd in de opera van Nirren Stad, als tijdsverdrijf voor de vorst. Enkele van zijn bekende werken zijn De dood van baron dal' Irri, paraluovo, serenada imaginola en vrouwe Suzanna.

Latere jaren

In 1757 werd Pirelli aan het hof ontslagen, nadat hij bij de groothertog in diskrediet was geraakt na het opvoeren van een controversieel stuk, de lofzang van de boeren.

Antonio Pirelli sleet zijn laatste jaren eenzaam op een zolderkamer van een krot in een buitenwijk van Nirren Stad. Hier schreef hij nog enkele stukken zoals Curtius en de parel van Goza.

Uiteindelijk kreeg Pirelli op 7 augustus 1772 een hartaanval. Dit overleefde hij echter en hij werd naar een gesticht gebracht, waar hij nog enkele maanden verbleef alvorens te sterven. Men zegt dat hij bij zijn dood reeds dementeerde.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki