Wikia


Gierendam is een belangrijke toeristenstad met ruim 150000 inwoners in het kanton Hoog-Jansveld van Waaiendland. Hoewel Gierendam de grootste stad is van het kanton, is het ruim 2000 inwoners tellende Viltmanshoek de hoofdstad. De burgermeester is Jan Swieten. Gierendam heeft voor elkaar gekregen dat iedereen die in gierendam is, niet aan de weer- en buitenlandsregels hoeft te houden, en het is ook de enige stad van Waaiendland waar de zon kan schijnen, of buitenlands toerisme kan komen en gaan. Het regent echter wel meer dan in andere landen.

GeschiedenisEdit

Gierendam werd gesticht rond 1428, toen mensen op de grote, groene open plek wat het toen was, een millitairenkamp bouwden. Dit bestond uit 2 houten barakken, een houten kantine, een klein houten huisje voor de nodige behoeftes, en een generaalshut. Buiten was er een klein plein met trainingspoppen. Dit millitairenkamp was, met een ronde pallisade eromheen, ongeveer 60 vierkante meter.

Behoefteshuisje

Een replica van het behoeftehuisje uit de vroege jaren van Gierendam

In 1458 bleek dit millitairenkamp al die tijd overbodig te zijn, maar omdat het land in een crisis was, konden ze zich niet veroorloven om het te slopen. Het bleek een vruchtbare plek te zijn, en veel boeren waren bereid om hun eigen materialen te gebruiken om daar een nieuwe boerderij te maken. Als de boeren hun eigen materialen zouden gebruiken, mochten ze 20 vierkante meter gratis hebben. Dat was in die tijd ruim genoeg voor een boerderij, en zo werd het hele gebied gekoloniseerd. Maar, er was te veel vraag, dan dat er aanbod was. Om de open plek heen lagen veel bossen, dus liet de koning van die tijd allemaal houthakkers intrekken bij de boeren. Her den der werden houtschuuren aangelegd, en eens per week kwamen er karren om de winst op te halen. Dat behoefteshuisje staat er nog steeds, als je je dat afvraagt.

In 1460 kwamen er grote wegen naar Gierendam, waardoor het dorpje van 800 mensen uitgroeiden tot een klein stadje van 1400 mensen. Dit was eerst nog in de handen van het toenmalige Storminger Rijk, die in deze tijd ook de Jansvelden in handen had, maar Gierendam kreeg al snel onafhangkelijke stadsrechten. Verkenners van Gierendam ontdekten rond deze tijd dichtgevallen grotten, waar stenen in overvloed te vinden waren, zonder te ver de grot in te gaan. Door deze te verhandelen met andere steden en dorpen kreeg de stad grote welvaart.

Rond 1480 raakten, de grotten leeg. Gelukkig was de schatkist van Gierendam erg vol, en konden ze stenen aanschaffen, zodat de rijkeren in stenen huizen konden wonen. De armen kwamen in opstand, omdat hun huizen lekten, omdat Gierendam toen nog niet vrijstelling had van de weerregels. De wethouders van Gierendam hadden het hier moeilijk mee, omdat ze geen idee hadden om de lekkage te stoppen. De enige oplossing was om nieuwe daken te maken, maar dat kost handenvol geld, en Gierendam moest ook nog eens stenen inkopen! Dus, op een of andere manier moesten ze geïsoleerd worden. Ondertussen gingen de mensen ook staken, wat er weer voor zorgde dat de oogst verpest werd, en er dus geen eten was. Dit zorgde voor een grote crisis in Gierendam, en na 5 jaar, in 1485, was, doordat de stads- en burgerheer steeds eten in moest kopen, de schatkist leeg. Gelukkig, hadden de wethouders wel een oplossing gevonden. De weinigen die nog willen werken met lekkende daken, moeten in het bos naar mos gaan zoeken. Hiermee kunnen de daken geïsoleerd worden, waardoor er steeds meer mensen weer gaan werken. Hierdoor was de crisis in 1486 alweer over. Toch was de schatkist leeg en Waaiendland had een hoge belasting ingesteld voor steden onafhankelijk van het kanton.

Geschiedenis wordt vervolgd als ik weer inspiratie heb.

Wonen in GierendamEdit

In gierendam zijn veel woonmogelijkheden, voor grote en kleine budgets. In het midden van de stad zijn er veel appartementen, flats en rijtjeshuizen, terwijl aan de rand van de stad meer vrijstaande en twee-onder-een-kap huizen staan, terwijl er langs de grote wegen de goedkoopste flats staan.

De goedkoopste flat staat naast de drukste weg Gierendam uit, en heeft eenkamerwoningen voor 2.000 personen. Hier zijn nog genoeg woningen vrij, en is vooral populair bij nachtwakers, en kansarme mensen die geen werk kunnen vinden. Kansarmen die hier wonen krijgen een speciale kansarmenpas waarmee ze gratis in het gebouw mogen ontbijten, lunchen en dineren. Het gratis ontbijt bestaat uit 2 boterhammen met beleg naar keuze, een yoghurtje en sinaasappelsap. De lunch bestaat uit een soep van de dag met drinken naar keuze, en bij het diner is er een dagmenu. Voor anderen kost dit eens per dag dat ze hier eten € 5. Alleen als je in deze flat woont is het toegestaan daar te eten.

De meest luxe villa staat in de buitenwijken van gierendam, en is bewoond door Jan Swieten.


Accommodatie in GierendamEdit

Aangezien Gierendam een touristenstad is, moet er ook genoeg accommodatie zijn.
De accommodaties in Gierendam zijn....

Golden City Hotel

Formule Gier Motels

Hotel van der Bink

WijkenEdit


Het buitenland, visums en paspoorten.Edit

Omdat Gierendam onafhankelijke stadsrechten heeft, en vrijstelling van de weer- en buitenlandsregels, mogen toeristen de stad bezoeken, en Gierendammers mogen, als ze geen strafblad hebben en een visum hebben aangevraagd bij de gemeente (wat trouwens erg makkelijk gaat), ook op vakantie in het buitenland. Ook kunnen buitenlanders in Gierendam gaan wonen, als ze een Gierendams paspoort hebben aangevraagd. Met een Gierendams paspoort mag je wel visums aanvragen en op vakantie gaan, maar je mag niet verder Waaiendland intrekken. Gierendamse paspoorten zijn ervoor bedoeld dat de buitenlanders echt in Gierendam blijven, en niet tegen de wet in zwerver worden in de rest van het regenachtige land. Mensen die Waaiendlandse afkomst hebben en minimaal 1 Waaiendlandse ouder krijgen een gewoon Waaiendlands paspoort, waarmee ze het hele land in moeten. In een Gierendams paspoort staan alle Gierendamse wijken. Door de politie kunnen de paspoorten ingescand worden, waardoor ze niet in bepaalde buurten mogen komen. Als mensen met een Gierendams paspoort het een jaar hebben volgehouden mogen ze wel een Waaiendlands paspoort aanvragen.


OnafhanklijksrechtenEdit

In het Waaiendsland kabinet wordt druk vergaderd over onafhankelijksrechten voor Gierendam wat hun toestaat hun eigen wetten voor het land gemaakt. Gierendam Patrol, de Gierendamse krant voor politiek en millitair nieuws. Over dat laatste is maar een pagina en de rest gaat dus over politiek. Gierendam Patrol heeft 80 procent van de rechten gekocht voor dit artikel (Waaiendland wetboek, hoofdstuk 5, paragraaf 3.), hierdoor komt bijna al het nieuws van gierendamse onafhankelijksrechten in deze kran

WG

Gierendams wetboek

t. De rest komt in Waaiendland dagelijks. Bij enquetebureau 'dagelijks' is op donderdag altijd een enquete over deze rechten.