Wikia


Espadril

Portret van Espadril uit 1951

Nicola Fernando Iulio Espadril De I Gerlaghe (Varente, 12 september 1897- Nirren Stad, 25 juni 1986) was een Nirriaans politicus van de NS.

Espadril was een overtuigd socialist en streefde een verenigd Jamann na. Tussen 1945 en 1980 is hij verschillende keren premier van het Groot-Nirrerijk geweest.

Nicola Espadril groeide op in Varente, als zoon van de toenmalige burgemeester van Varente Emilio Espadril, net zoals zijn zoon lid van de NS. Dankzij zijn vader raakte de kleine Nicola al snel vertrouwd met het begrip politiek. In 1938 werd hij verkozen tot schepen van sociale welvaart in zijn thuisstad. Toen de derde Thyssalonische oorlog echter uitbrak, liet hij zijn baan over aan een medewerker om aan het front te gaan helpen. Hier maakte hij zich bijzonder populair onder de soldaten, door iedereen mandarijntjes, die toen schaars waren, uit te delen. Dit was een slimme zet van hem; hij werd net na de oorlog met 2/3 meerderheid verkozen tot premier van het Groot-Nirrerijk.

Zijn beleid werd gekenmerkt door een extreem socialistische omgang met alles en iedereen. Ook streefde hij één verenigd Jamann na. De meningen over het beleid zijn eerder verdeeld. Huidig premier Friedrich kempfka zegt "veel respect te hebben" voor zijn voorganger, maar vindt dat Espadril "te veel heeft toegelaten op gebied van integratie". In de periodes dat Espadril aan de macht was, emigreerden inderdaad massaal veel buitenlanders naar het Groot-Nirrerijk.

weetje: Bij de NS wordt op 1 mei nog steeds de Nicola Espadril-is-premier!-dag gevierd.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Around Wikia's network

Random Wiki